Bistro de Paris w Warszawie

Warszawa, Polska
2008

Chyba najbardziej znany w Polsce kucharz Michel Moran prowadzi w Warszawie przy pl. Piłsudskiego Restaurację „Bistro de Paris”. Specjalnością jest kuchnia francuska. Hołdując bogactwu mórz i oceanów oraz mięsom najwyższej jakości proponuje dania wykwintne i niepowtarzalne, a ich walory podkreślają doskonale dobrane wina. Gwarantuje to rozkosz dla podniebienia i najwspanialsze doznania smakowe… Uzupełnieniem tej uczty dla ciała jest też wystrój wnętrza.

Wnętrza projektowała arch. Magdalena Smyk z GGP Architekci. Najbardziej prestiżowy przewodnik kulinarny Michelin Guide pisze tak: „Za elegancką fasadą odkryjecie restaurację o komfortowym wnętrzu, gdzie serwowane są tradycyjne dania kuchni francuskiej ze szczyptą eklektyzmu. Obsługa najwyższej jakości”.

W sercu Warszawy wystój wnętrza i niepowtarzalny klimat zapraszają do Paryża. Staje się tak także dzięki paryskim motywom odlanym w szkle przez Tomasza Urbanowicza w 2008 roku.

Tomasz Urbanowicz odbył studia najbardziej charakterystycznych motywów architektury Paryża, w wyniku czego powstały akwarelowe projekty będące następnie projektami dla fioletowych i purpurowych barwionych tlenkami złota i srebra głęboko reliefowych szkieł z motywami Sacre Coeur, Notre Dame, Champs Elysees, Wieżą Eiffela itd…